Gernal knowlege :- National Parks In India

Gernal knowlege :- National Parks In India



Sorce :- Google search
1. Andaman and Nicobar Islands
Ans. Campbell Bay National Park
» Galathea National Park
» Mahatma Gandhi Marine National Park
» (previously: Wandur National Park)
» Middle Button Island National Park
» Mount Harriet National Park
» North Button Island NationalPark
»Rani Jhansi Marine National Park
» Saddle Peak National Park
» South Button Island National Park

2. Andhra Pradesh
Ans. »Kasu Brahmananda Reddy National Park
» Mahavir Harina Vanasthali National Park
»Mrugavani National Park
»Sri Venkateswara National Park

3. Arunachal Pradesh
Ans. Namdapha National Park

4. Assam
Ans. Dibru-Saikhowa National Park
»Kaziranga National Park
»Manas National Park
»Nameri National Park
»Orang National Park

5. Bihar
Ans» Valmiki National Park
»Kanwar Lake Bird Sanctuary
»Vikramshila Gangetic Dolphin Sanctuary

6. Chhattisgarh
Ans. Indravati National Park
»Kanger Ghati National Park (Kanger Valley)

7. Goa
Ans. Mollem National Park

8. Gujarat
Ans. Vansda National Park
» Blackbuck National Park, Velavadar
» Gir National Park
» Gulf of Kachchh Marine National Park

9. Haryana
Ans. Kalesar National Park
» Sultanpur National Park

10. Himachal Pradesh
Ans. Great Himalayan National Park Pin Valley National Park

11. Jammu and Kashmir
Ans. Dachigam National Park
» Hemis National Park
» Kishtwar National Park
» Salim Ali National Pak

12.Jharkhand
» Ans, Betla National Park
» Dimna National Park
» Hazaribag National Park

13. Karnataka
Ans. Anshi National Park
» Rajiv Gandhi National Park
» Bandipur National Park
» Bannerghatta National Park
» Kudremukh National Park


14. Kerala
Ans. Eravikulam National Park
»Mathikettan Shola National Park
Periyar National Park

15. Madhya Pradesh
Ans. » Bandhavgarh National Park
»Mandla Plant Fossil National Park
» Kanha National Park
» Madhav National Park
» Panna National Park
» Pench National Park
» Sanjay National Park
» Satpura National Park
» Van Vihar National Park

16. Maharashtra
Ans. Chandoli National Park
» Gugamal National Park
»Navegaon National Park
»Pench National Park
»Sanjay Gandhi National Park or Borivili
»National Park
»Tadoba National Park

17. Manipur
 Ans. Keibul Lamjao National Park
» Sirohi National Park


18. Meghalaya
Ans. Balphakram National Park
» Nokrek National Park

19. Mizoram
Ans. Murlen National Park
» Phawngpui Blue Mountain National Park

20. Nagaland
Ans. Ntangki National Park

21. Orissa
Ans. Bhitarkanika National Park
» Nandankanan National Park
» Simlipal National Park

22. Punjab
Ans, Harike Wetland

23. Rajasthan
Ans. Darrah National Park
» Desert National Park
» Keoladeo National Park
» Mount Abu Wildlife Sanctuary
» Ranthambore National Park
» Sariska National Park


24. Uttar Pradesh
Ans, Dudhwa National Park

25. Uttarakhand
Ans, Corbett National Park
»Gangotri National Park
»Govind Pashu Vihar
»Nanda Devi National Park
»Rajaji National Park
» Valley of Flowers National Park

26, Tamil Nadu
Ans. Guindy National Park
» Gulf of Mannar Marine National Park
» ndira Gandhi National Park
»Mudumalai National Park
» Mukurthi National Park
» Palani Hills National Park

27. Sikkhim
Ans. Khangchendzonga National Park

28. West Bengal
Ans. Buxa Tiger Reserve
» Gorumara National Park
» Neora Valley National Park
» Singalila National Park
» Sundarbans National Park

Post a Comment